Metoo
Metoo

Metoo

Metoo-rörelsen har som mål att uppmärksamma och motverka sexuella övergrepp och ofredanden, samt samhällets normalisering av dessa. Den har kallats en ”fjärde feministisk våg” och har även haft många positiva effekter i samhället. Rörelsen fick sitt stora genombrott 15 oktober 2017 när den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano bad kvinnor som ofredats att skriva ett enkelt svar på hennes tweet, orden ”me too”. Målet var att uppmärksamma hur stor omfattningen är i samhället vad gäller kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp. Uppmaningen blev viral och en hashtag skapades, ”#metoo”.

Tarana Burke

Den ursprungliga skaparen av denna kampanjform var Tarana Burke, som påbörjade en liknande kampanj på det sociala nätverket Myspace år 2006. Här riktade hon sig främst till yngre, svarta kvinnor som befann sig i utsatta områden. Tarana Burke hade hört en ung flicka berätta för henne om hur hon utsatts för sexuella övergrepp. Hon kom inte på något att svara utan skickade bara iväg flickan för att hitta stöd någon annanstans. I efterhand kom Tarana Burke på att hon borde ha svarat ”jag också”.

Positiva effekter av metoo

Den omfattande metoo-kampanjen nådde även Sverige och fick stor uppmärksamhet i media. Den skapade en större medvetenhet om sexuella trakasserier, och RFSU höll en metoo-konferens för att stoppa sexuella övergrepp i skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *